İleri sürüş teknikleri takla atma sebepleri ve ne olur da otomobil takla atar. Otomobiller hızlandıkça alttan rüzgarın girmesi sonucu hafiflemektedir. Otomobil üreticileri takla atmayı önleme amaçlı ilk olarak kontrol sağlamak gerekliliğini düşündüler.
Bu anlamda direksiyonda bilinçli olarak boşluk bırakıldı.
Bu sayede herhangi bir çukur yada kasisten geçerken otomobil içinde sarsıntı yaşadığımızda kollarımız hareket etse dahi otomobil direksiyon boşluğu sayesinde otomobil ani bir yön almadı bu akıllı sistem sayesinde otomobil kullanırken bir milimlik bir direksiyon hatamızla gidip bir duvara çarpmıyoruz aslında.
Aynı zamanda otomobillerin direksiyonu otomobil hızlandıkça daha çok ağırlaştırıldı. Bu konu aslında herkesin yaşadığı ve bildiği bir konu.
Hızlandıkça direksiyonu neden sert tutarız iyice kavrarız.
Direksiyon kontrolü olsun diye. Teknik olarak alttan otomobilinizin tabanına vuran rüzgar otomobilinizi havalandırır.
100 km hızlarda otomobiliniz durduğu yerde 1 ton iken artık 100kg’ dır.
Bu hafiflik hissedilir bir hafifleme olduğu için biz 2 elimizle otomobili sağlamca kavrarız.
Peki bu hafifleme tehlikeli ise başka ne yapmak gerekli.
Yarış otomobillerinde kullanımı daha çok görülen badi kit otomobilinizin yerle yakınlığını arttırır. Bu sayede rüzgar girişini azaltır. Aynı zamanda üstüne takılan spoiler aracın üsten rüzgar almasını sağlayarak otomobilinizi yere baskılar. Bu nedenle sizin otomobiliniz yüksek hızda daha iyi tutunmaya başlar.
İleri sürüş teknikleri takla atma nedenleri
Biz takla atma hadisesini ileri sürüş teknikleri eğitiminde yaşatarak gösteriyoruz. Tabi ki takla atmadan, kısaca burada sadece şu kadarını paylaşmak istedim takılan ayağınız nasıl düşük yürüme hızında size takla attırıyorsa otomobilinizin takılması sonucu takla atarsınız.
Aynı zamanda basit kural 45 dereceden daha küçük derecelerde otomobiliniz yan yatmışsa, tabi olarak takla atacaktır.
Özellikle araç çarpmaları durduğunuz yerde takla atmanıza neden olan bir kaza türüdür. Güvenli sürüş eğitiminden sonra detaylı şekilde tüm nedenler anlatılır. Pratik uygulama da araç takla attırılmaya çalıştırılır. Hangi pozisyonda takla atar.
Nasıl atmaz konuları işlenmektedir. Siz aracınız ile dururken diğer araç gelip size vurabilir. Sizin aracınızın altına girer ise sizin aracınız takla atar. Üstüne çıkar ise kendi aracı takla atar.
İLERİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ TAKLA ATMA GEYİK TESTİ
İleri sürüş teknikleri takla atma geyik testi önemi nedir?
Amerika’ da trafikte hareket eden sürücülerin karşısına sürekli geyik çıktığından dolayı, otomobil üreticilerinin bu konuda sürücüler trafik kazası yapmasın diye birçok elektronik fren sistemi geliştirmişlerdir. ESP gibi…
Geyik testi olarak otomobillerin ileri sürüş teknikleri takla atma bilirliği ve bu konuda marka modellerinin durumlarını göz önüne sermek amaçlı uygulanan teknik detayı olan trafik dubaları ile ani manevraya zorlayan bir istasyondur. Biz buna ileri sürüş teknikleri eğitiminde aslında engelden kaçma diyoruz.
Burada hem uygulayacağınız refleks hızı arttırılır ki, bu ileri sürüş teknikleri anlamında trafik kazalarında hızlı bir manevra ile sizi kazalardan koruyabilir. Hem de takla atma durumları açısından otomobilinizi ne hale getirdiğini görmek ve yaşamak anlamında önemli bir testtir.
Peki geyik testi anlamında ileri sürüş teknikleri eğitimi veriyor muyuz. İleri sürüş teknikleri ve güvenli sürüş teknikleri eğitimleri farklıdır. Burada geyik testi eğitimi vermemekteyiz. Geyik testi bu konuda yetişmiş eğitmen arkadaşlar tarafından otomobilinize uygulanan bir testtir aynı zamanda.
Geyik testi yapılacağı zaman tüm güvenlik tedbirleri alınmıştır. Bu anlamda kasktan tutun yanmaz tuluma kadar. İtfaiye ve ambulansa kadar tedbirler alınır. Geyik testi ile alakalı olarak zorladığınızda, kötü olan otomobiller ile gerçekten takla atmasıdır.
Biz size güvenli sürüş teknikleri eğitimi veriyoruz. Bu anlamda düşünmenizi isteriz. Kısacası bırakın geyik testini pilotlar yapsın. Bilinçli olarak takla artırsınlar ki bizde bu tip otomobillere para verip ölmeyelim.
İleri sürüş teknikleri takla atma geyik testi güvenli sürüş
Güvenli sürüş teknikleri eğitimleri geyik testi anlamında yapılan manevra, güvenli sürüş teknikleri eğitimlerin de, engelden kaçma hareketi ile benzerlik taşımaktadır. Buradaki tek fark engelden kaçma yapılır iken biz fren ile manevra yapmaktayız bu doğru hareket ve tekniktir.
Bu sayede ön lastikler önden savrulmayı azaltır. Aynı zamanda ise hız düşürülerek kontrollü manevra ile durma gerçekleştirilir yada devam edilir.
Diğer davranış şekli ise slaloma benzer şekli ile sabit gaz ile engelden kaçma hareketidir. Bu eylemde dıştan içe bir giriş çizgisi sağlanır. Burada önemli olan engelin çıkışında seri toplama ve yoldan çıkmama gerektirir. Yarış pilotları bu makas hareketinde genelde kilit yöntemini uygularlar.
Geyik testinde ise manevra alınır iken gaz verilir. Bu gazlama sonucunda ise ani direksiyonlar ile ağırlık transferi arttırılır. Aynı anda gazın arttırılması ile ise araç takla atar. Takla atmaya uğraştırma tamamı ile aracın takla atması ile sonuçlanır. Kısacası düz yolda takla attırmak gayet basittir.
İleri sürüş teknikleri takla atma sebeplerinden en çok karşımıza çıkanı ne yazık ki lastik havası sonucunda olan lastiğin janttan ayrılması sonucu otomobilin takılma yapması ve takla atmasıdır.
Ayrıca İleri sürüş teknikleri roll over konusunda merak ettiklerinizi inceleye bilirsiniz.