Uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele eğitimi uykusuzluk ve yorgunluğun sürüş açısından zorlukları ve kaza nedenlerinin başında geldiğini aktarmak, oluşabilecek kaza risklerini, konu hakkında bilinmeyenleri ve bilinen hataları aktarmak.
Sorunun çözümlerini belirlemek.
Farkındalık yaratmak. Doğru bilinen yanlışlar ve bilmediklerimizi öğrenme eğitimidir. Teorik olarak sunulur, pratik eğitim değildir.
Eğitim Süresi: Teorik 3 saat
Uykusuzluk ve yorgunluk ile mücadele teorik içerik
- Yorgunluk nedir
- Uykusuzluk nedir?
- Uykusuzluk ve yorgunluk arasındaki fark
- Şirket ve şirket çalışanlarının sorumlulukları
- Uykusuzluk ve yorgunluk nedeni ile kaynaklanan kazaların özellikleri
- Kaza risklerinin fazla olduğu yol tipleri nelerdir.
- Kaza riskinin arttığı saatler
- Kaza riskinin arttığı gruplar
- Uykusuzluk ve yorgunluk nedenleri
- Biyolojik saat
- Alkol, uyuşturucu, uyku
- İlaçların sürüşe etkisi
- Uyku apnesi
- Uykusuzluk ve yorgunluğun hakkında yanlış bilinenler
- Yorgunluğa karşı yapılabilecek kısa zamanlı teknikler
- Uykusuzluk ve yorgunluğa etkin uzun vadeli çözümler
Uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele eğitiminin önemi
Uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele eğitimi başımıza sıklıkla gelmesinin önüne geçecek düzeni sağlamak için önemlidir, çalışanlarınızı bir düzene sokar, yaşadıklarının ve yaşamadıklarının tecrübesini bilimsel olarak belirler ve nedenlerini açıklar.
Uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele eğitimi tüm ileri sürüş teknikleri konularında vurgulanması gereken en ölümcül kaza nedenidir. Güvenli sürüş eğitimi alan bir kişi de uyuyabilir. Makam şoförü eğitimi almış olan bir sürücüde.
Uykusuzluk ve yorgunluk ile mücadele eğitimi sürüş esnasında uyku gelmesi yada yorgunluğun getirdiği istem dışı uyumanın yarattığı kazaları sıfıra indirmek için verilmektedir. Yapacağımız sadece çalışanlarımızın bu tehdit ile karşılaştıklarında gideceği sürüşü kaza ile gidemeyeceğini bilmek ve acil bir durum gerçekleşecek ise de bunun önlemini nasıl alacağımızı anlatmaktır.
Şunu bilmek gerekir ki araçta sürüş esnasında iken kimse bilinçli olarak uyumak istemez. Anlık oluşan bu durum gözlerin kapanması ile oluşur. Üç şekilde hayatta kalırsınız.
Bir sürücü yoldan çıktığın da sizi uyarı olarak korna ile uyandırır ise. Yada boynunuz yana düşer ise, asfalt dışına çıktığında, aracınızı şeve tam kaptırmadan paralel hareket eğilimi gerçekleştirir ise. Yada yoldaki tırtıklar veya yolu belirten kedi gözü ince ses çıkaran hacı yatmazlara denk gelip ses çıkartır ise kurtarırsınız.
Özellik ile ağır vasıta yada pazarlamacı sürücülerimiz var ise uzun kilometre yapan tüm sürücülerin, gece araç sürmek zorunda kalan sürücülerimizin mutlaka alması şart olan teorik bir eğitimdir. Sürüş tekniği değil vücut direnci ve direnci arttırma eğitimidir.
Gece sürüş teknikleri eğitimi uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele eğitimi ile birlikte alınmasını tavsiye ederiz.